Kycklingtoast
Du behöver:
brödskivor, tex formfranska
smör
kycklingfilé
vitlöksmör
ost
Sätt ugnen på 200 grader(gärna varmluft). Bre brödskivorna och skiva kycklingen.
Ha därefter på kycklingen på brödet. Ha även på en klick vitlöksmör. Då återstår såklart bara osten.
In i ugnen tills osten fått fin färg. Servera gärna med lite sallad och tomat. :)
Smaklig måltid!
Enkel gräddtårta
Du behöver:
1 pkt färdiga tårtbottnar(i tre lager)
1 brk krossad ananas
2 bananer
5 dl vispgrädde
dekorationer, tex jordgubbar, maränger, strössel
Vispa grädden. Skiva bananerna.
Ta det understa lagret av bottnarna, lägg på ett fat.
Ringla över sockerlag från ananaskrossen, lägg på ananasen.
På med grädde och nästa lager. Lägg på bananerna och grädde.
Till slut är det sista botten som gäller. Bred på grädde, och antingen spritsar du kanterna, eller brer på grädde där med. Därefter dekorerar du den efter tycke och smak.
Klart!
Kladdkaka
Här kommer ett recept på kladdkaka som jag prövade idag. Även detta kommer från Leila Lindholms bok A piece of cake.
"Min sega kladdkaka"
50 g smör
½ dl matolja
2 ägg
2 dl strösocker
1 dl farinsocker
2 ½ dl vetemjöl
4 msk kakao
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
1 nypsa salt
Smör och ströbröd till formen
50 g mörk choklad
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Smält smöret i en kastrull och tillsätt matolja.
- Vispa ägg, strösocker och farinsocker ljust och pösigt.(Jag vispade socker och ägg först, och hade sedan i farinsockret) Rör ner det varma smöret.
- Blanda de torra ingredienserna och vänd ner de i smeten.
- Fyll en smord och bröad form med löstagbar kant, 24 cm i diameter och stick i grovt brutna chokladbitar.
- Grädda kakan i mitten av ugnen i cirka 30 minuter, men prova med sticka så den blir lagom kladdig, den ska vara lite kladdig.
Servera som den är, eller med vispad grädde alternativt vaniljvisp. Jag skulle serverat med grädde, men vi hade ingen :( men det gick lika bra med vispad vaniljvisp :)
Ingen bild här heller då kakan gick åt på en gång, brorsan och kusinen älskar kladdkaka :D
/Johanna
Tekakor
För några dagar sedan beslutade jag mig för att baka eget bröd, det fick bli dessa tekakor ur Leila Lindholms bok A piece of cake som jag fick i julklapp!
"Mammas goda tekakor"
10 bröd(jag fick ut dubbelt, men det beror på tjocklek och storlek)
Ingredienser:
5 dl mjölk
4 dl havregryn
½ msk salt
1 msk ljus sirap
150 g smör
25 g färsk jäst
8-9 dl vetemjöl special
Gör såhär:
- Värm mjölken till cirka 50 grader och häll i havregrynen,salt och sirap. Låt blandningen stå och svälla i cirka 20 minuter.
- Smält smöret och rör ner det i grynblandningen.
- Smula ner jästen och blanda ordentligt.
- Tillsätt vetemjölet lite i taget tills det blir en lös deg.
- Jäs degen under bakduk till dubbel storlek i cirka 30 minuter.
- Sätt ugnen på 225 grader.
- Knåda degen på mjölat bakbord, dela den i tio bitar och kavla ut till runda tekakor cirka 1 cm tjocka.
- Nagga dem med en gaffel och jäs under bakduk på plåtar med bakplåtspapper i cirka 30 minuter.
- Grädda i mitten av ugnen i cirka 10 minuter.
Jättegott att äta nygräddat med smör och ost! MUMS! ;D
Har tyvärr ingen bild.